top of page

OP ZOEK NAAR DE JUISTE OPLOSSINGEN VOOR UW HAARPROBLEMEN?

Volu-medhaarstudio heeft ervaring met alle soorten haaruitval

HAARVERLIES: SOORTEN EN OORZAKEN

Wat is Alopecia?

Alopecia of kaalheid duikt op in verschillende vormen. Aan de oorzaak kunnen ziekte, een chemobehandeling, tijdelijke kaalheid, een chronische auto-immuun ziekte, brandwonden of radiotherapie liggen.

Alopecia Areata

Wat is Alopecia Areata? 

Kleine, ronde kale plekken kunnen overgaan naar een totale kaalheid van wimpers, wenkbrauwen en andere beharing. Deze aandoening staat bekend als zeer grillig en kan op elke leeftijd plotseling optreden.

Wat is de oorzaak van Alopecia Areata?

De oorzaak is helaas nog steeds onbekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een ontstekingsproces rondom de haarwortel de functie hiervan belemmert, waardoor deze enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende haren kan vormen en uiteindelijk helemaal geen haren meer kunnen groeien. In het begin zorgt dit voor plaatselijke kaalheid. Zo’n 2 op 100 mensen krijgen met deze aandoening te maken.

Wat zijn de symptomen van Alopecia Areata?

Meestal treedt een overmatig haarverlies op, waarna het haar opnieuw groeit, maar nadien ook weer opnieuw kan uitvallen. Naarmate de aandoening evolueert, kunnen de kale plekken zich verder uitbreiden.

Is Alopecia Areata te genezen?

Hoe eerder het stadium van deze vorm van haarverlies begint, hoe ongunstiger de prognose. In 80% van de gevallen komt het haar weer normaal terug. Bij 20% zijn de kale plekken blijvend of komt een totaal haarverlies, vooral in het beginstadium. 

Op wetenschappelijk gebied zijn er de laatste 30 jaar weinig ontwikkelingen. Wel is er aandacht voor de psychologische impact van deze vorm van haarverlies. Bij totaal haarverlies, waarbij gezichtskenmerken als wimpers en wenkbrauwen verloren gaan, kunnen er problemen komen bij het vormen van gezichtsuitdrukkingen. Gelukkig kan een goede huidtherapeut hierbij helpen met vb. microblading of tatoeages.

Alopecia Universalis

Wat is Alopecia Universalis?

Wanneer verdere lichaamsbeharing zoals wimpers, wenkbrauwen, schaamhaar en dergelijke, uitvalt, spreekt men van Alopecia Universalis.

Wat is de oorzaak van Alopecia Universalis?

De juiste oorzaak is nog steeds onbekend, wel kunnen een auto-immuunaandoening, genetische factoren, omgevingsfactoren of ziekte hiermee verband houden.

Is Alopecia Universalis te genezen?

In dit geval is het nauwelijks te voorspellen of het haar opnieuw zal groeien en/of dit ook zo zal blijven. Naarmate het ziekteproces uitbreidt, verslecht de prognose. Dit is ook het geval wanneer dit haarverlies op jonge leeftijd wordt vastgesteld. Gelukkig komt bij 80% van de patiënten de haargroei binnen enkele maanden weer terug.

Alopecia Androgenetica

Wat is Alopecia Androgenetica?

Deze aandoening staat ook bekend als hormonale kaalheid. Het is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen en vrouwen. Deze vorm is genetisch bepaald en dus erfelijk. Zo’n 40% van de mannen boven 30 jaar kampen met Alopecia Androgenetica.

Wat zijn de symptomen van Alopecia Androgenetica?

De symptomen zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Bij vrouwen uit Alopecia Androgenetica zich in een verder uitgedunde scheidingsgrens en kale plekken. Hierbij worden de haarfollikels steeds kleiner, wat resulteert in steeds dunner en korter haar. Hierdoor vermindert de haarproductie, waardoor een onomkeerbaar kaalheidsproces ontstaat. Het haar groeit dan niet meer terug. Bij mannen zijn uitdunnend haar bovenop het hoofd en een terugwijkende haarlijn typerend.

Alopecia door chemotherapie

Niet iedereen verliest haar door chemotherapie. Vele ziekenhuizen bieden ook een alternatieve therapie, de coldcaptherapie, om het haarverlies zo veel mogelijk te beperken. Vaak heeft een chemokuur toch een impact op het haar, dat dun wordt en uiteindelijk verloren gaat. Zelfs de coldcap-kuur biedt geen garantie dat het haar gered kan worden. Uiteraard gaat dit ook gepaard met psychische problemen. De verandering in het uiterlijk kan zwaar vallen, al zijn er vele mogelijkheden om u te helpen.

Alopecia door bestraling

Bij een behandeling met bestraling, kan de haargroei op de bestraalde plaats beschadigd geraken. Bij radiotherapie op een kleine plek, is het uiteraard mogelijk dat het haar enkel op deze plaats beschadigd wordt en zal uitvallen. Hoe groter de plaats van bestraling, hoe grote de impact van haaruitval kan worden. Blijvende haarschade kan optreden, afhankelijk van de intensiteit van de radiotherapie. Als haarfollikels en haarwortels beschadigd geraken, resulteert dit mogelijk in blijvende kale plekken

Alopecia bij littekenvorming

Algemeen kan men ervan uitgaan dat wanneer een litteken gevormd is, de haarproductie op deze plek gestopt wordt. Er zijn uitzonderingen, maar vaak is het haarverlies op deze plek permanent. Na een ongeluk met een hoofdwonde bijvoorbeeld, resulteert verlies van haar vaak in blijvende kale plekken.

ZIT U MET VRAGEN OVER HAARVERLIES EN WILT U ER IETS AAN DOEN? LEES MEER OVER ONZE HAAROPLOSSINGEN.
AARZEL NIET CONTACT OP TE NEMEN MET VOLU-MEDHAARSTUDIO.

bottom of page