Realistische haaroplossingen

Soorten haarverlies  /  Oorzaken haarverlies

Alopecia

Alopecia betekent kaalheid. Dit kan veroorzaakt worden door ziekten, een chemobehandeling waarbij meestal een tijdelijke kaalheid kan ontstaan, maar ook door chronische auto-immuun ziekte. Andere mogelijke oorzaken van Alopecia kunnen zijn: brandwonden of radio-therapie, waarbij blijvende haarschade aan de wortels en haarzakjes kan ontstaan. Dit alles maakt duidelijk dat Alopecia vele variaties kent.

 

 

Alopecia Areata

Alopecia Areata is een ziekte die begint met kleine, ronde kale plekken, maar kan ontaarden in een totale kaalheid waarbij overige beharing, zoals wimpers en wenkbrauwen, ook kan uitvallen. Deze aandoening staat bekend als zeer grillig en kan op elke leeftijd plotseling optreden.

De oorzaak van Alopecia Areata is spijtig genoeg nog steeds onbekend. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat een ontstekingsproces rondom de haarwortel de functie hiervan belemmert, waardoor deze enkel nog misvormde, gemakkelijk afbrekende haren kan vormen en uiteindelijk helemaal geen haren meer kunnen groeien. In het begin zorgt dit voor plaatselijke kaalheid.
Ongeveer twee op de honderd mensen kampen met deze aandoening. Velen ervaren een overmatig haarverlies waar opnieuw haar groeit, echter kan dit haar weer opnieuw uitvallen. Deze plekken kunnen zich naarmate de aandoening evolueert uitbreiden.

Over het algemeen kan men ervan uit gaan dat, hoe eerder het stadium van deze vorm van haarverlies begint, hoe ongunstiger de prognose. In 80% van de gevallen, komt het haar normaal weer terug. In de overige 20%, echter, blijven de plekken of worden deze opgevolgd door totaal haarverlies, vooral in het beginstadium.

Op wetenschappelijk gebied, kwamen er de laatste 30 jaar weinig nieuwe ontwikkelingen, zowel op het gebied van de oorzaak, als de behandelingen. Wel werd de focus steeds meer gelegd op de psychische impact van deze vorm van haarverlies. Vooral bij het totale haarverlies, wanneer ook gezichtskenmerken zoals wimpers en wenkbrauwen verloren gaan, kunnen er ook problemen ontstaan bij het vormen van gezichtsuitdrukkingen. Waardoor de psychische impact nog groter wordt. Gelukkig kan een goede huidtherapeut dit laatste verhinderen met behulp van tatoeages en dergelijke.

 

Alopecia universalis

Wanneer verdere lichaamsbeharing zoals wimpers, wenkbrauwen, schaamhaar en dergelijke, uitvalt, spreekt men van Alopecia Universalis. In dit geval is het nauwelijks te voorspellen of het haar terug zal groeien en/of dit herstel zal blijven.

Naarmate het ziekteproces uitbereid, verslecht de prognose bij Alopecia Universalis. Dit is tevens het geval wanneer deze vorm van haarverlies reeds op jonge leeftijd kan worden vastgesteld. Het goede nieuws is echter dat bij 80% van de patiƫnten de haargroei binnen enkele maanden tot jaren spontaan weer terugkeert.

 

 

Alopecia Androgenetica

Deze aandoening, ook wel bekend als hormonale kaalheid, is de meest voorkomende vorm van haaruitval, dit zowel bij mannen als bij vrouwen. Tevens is deze vorm genetisch bepaald, wat inhoudt dat deze erfelijk is.

Deze vorm van haarverlies heeft verschillende symptomen bij mannen dan bij vrouwen.

Bij vrouwen houdt dit een verder uitgedunde scheidingsgrens en kale plekken in. De haarfollikels worden steeds kleiner, waardoor deze steeds dunnere en kortere haren produceren. Zo verminderd de haarproductie, waardoor een onomkeerbaar kaalheidsproces ontstaat, waarbij het haar niet meer terug groeit.

Bij mannen ziet men vaak het uitdunnende haar bovenop het hoofd en een terugwijkende haarlijn. Ruim 40% van de mannen boven de leeftijd van 30 jaar kampen met Alopecia Androgenetica.

 

Alopecia door Chemotherapie

Haarverlies kent vele oorzaken, nog een voorbeeld hiervan is chemotherapie. Uiteraard is dit geen vast gegeven, niet iedereen verliest haar door deze behandeling. Vele ziekenhuizen bieden dan ook een alternatieve therapie aan om het haarverlies zo veel mogelijk te beperken, coldcap-therapie.

In vele gevallen heeft de chemokuur toch invloed op het haar, waardoor dun haar ontstaat dat uiteindelijk verloren gaat, zelfs de coldcap-kuur heeft geen garantie dat het haar gered kan worden. Uiteraard komen hierbij ook enkele psychische problemen kijken. De verandering in het uiterlijk kan soms zwaar vallen, al zijn er genoeg mogelijkheden om u te helpen.

Alopecia door Radiotherapie

Bij een behandeling door middel van bestraling, kan de haargroei op de bestraalde plaats beschadigd worden. Bij radiotherapie op een kleine plek, is het uiteraard mogelijk dat het haar enkel op deze plaats beschadigd zal worden en uit zal vallen. Hoe groter de plaats van bestraling, hoe erger de haaruitval kan worden.

Blijvende haarschade kan optreden afhankelijk van de intensiteit van de radiotherapie. Wanneer haarfollikels en haarwortels beschadigd worden door bestraling, kan er mogelijk geen nieuw haar geproduceerd worden, waardoor kale plekken zichtbaar blijven.

Alopecia bij littekenvorming

Algemeen kan men er van uit gaan dat wanneer een litteken gevormd is, de haarproductie op deze plek gestopt wordt. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen, maar meestal is het haarverlies op deze plek blijvend. Zo ziet men bij veel mensen na een ongeluk met een hoofdwonde tot gevolg een verlies van haar op deze plek, wat resulteert in kale plekken.